BİR HİNT MASALI dün bugün yarın 3

, Yorum yapılmamış

İstikbal uzayda

HİNDİSTAN’ın 74 milyon dolara mal ettiği uydu Mangalyaan, eylül ayında Mars’ın yörüngesine girdi. Yüzü Batı’ya dönük olan ülke, geleceği teknoloji ve uzayda arıyor. Dindar başbakan Modi için yüksek sesle sorulan soru şu: Ülkeyi gelecek hedeflerine taşıyacak mı, yoksa kimi zaman benzetildiği Erdoğan gibi laiklikten uzaklaşacak mı?

HİNDİSTAN’ın dünü ve bugününden sonra yarınına da bakmak gerek. Geleneklerine ve inançlarına son derece bağlı olan ülkenin yüzü Batı’ya dönük. Yüzyıllar süren sömürge döneminden sonra, bağımsızlığı uğruna savaş verirken çevresindeki ‘Asya Kaplanı’ olarak anılan ülkeler peş peşe ekonomik devrimler yaşıyordu. Ülkenin en büyük problemleri eğitim, yoksulluk, hijyen, barınma ve kalkınma.

IMG_1062

EN UCUZ UZAY ARACI

Hindistan, Mars’a uydu gönderen dördüncü ülke oldu. 5 Kasım 2013’te Bengal Körfezi’ndeki Sriharikota Uzay Üssü’nden fırlatılan Mangalyaan, 2014 Eylül’de Kızıl Gezegene ulaştı. MOM (Mars Yörünge Misyonu) adıyla da bilinen Mangalyaan, sadece 74 milyon dolara mal oldu. Şimdiye kadar dünyada en ucuza mal edilen uzay aracı oldu. Ne kadar ucuza mal oldu, derseniz… NASA’nın Mars’a gönderdiği Maven uzay aracı 671 milyon dolara mal olmuştu.

KRIKET MAÇINDAN ÖNEMLİ

Yüzü Batı’ya dönük olan Hindistan geleceği teknoloji ve uzayda arıyor. Ülkenin bilgisayar yazılımı alanında ne kadar öne çıktığını bilmeyen yok. Diğer teknolojik gelişimleri kaçırmış olmasına rağmen uzay çağını yakalamakta kararlı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, MOM’la ilgili olarak “İmkansızı başardık. Kimse yapabileceğimize inanmıyordu ama yaptık. Halkımız, bilim insanlarımızla gurur duymalı. Okullarımız, üniversitelerimiz, bu başarıyı alkışlamalı. Kriket takımımız, uluslararası bir turnuvayı kazandığında halkımız büyük mutluluk yaşıyor. Bilim adamlarımız, çok daha büyük bir başarı kazandı” diyerek Hintlileri kutlama yapmaya davet etmişti.

NASA ÇATLATAN MALİYET

NASA, Twitter’dan Hindistan Uzay ve Araştırma Örgütü’nü (ISRO) kutlasa da kendilerinin 10’da biri maliyetine fırlatılan uzay aracını kıskandığı esprileri sosyal medyayı sallamıştı.

 

İngiliz kralın heykelini kaldırıp kaideyi boş bıraktılar

ÜLKENİN başkenti Yeni Delhi’nin Rajpat bölgesinde ‘Indian Gate’ –Hindistan Kapısı- olarak anılan takın orijinal ismi ‘Bütün Hindistan Savaşlar Anıtı’dır. Kendi saflarında savaşarak ölen Hintlilerin anısına İngilizler 1921 yılında inşasına başlamıştı. Bu anıtın karşısında kubbeli boş bir heykel kaidesi göze çarpıyor. İngiltere Kralı Beşinci George’un heykeli bir zamanlar burada tüm haşmetiyle duruyordu. Bağımsızlığını kazanınca, İngiliz kralın heykelini kaldıran Hintliler, önce yerine Mahatma Gandhi’nin heykelini dikmeyi düşündü. Ancak mütevazı kişiliği ve yaşamıyla asla böyle bir şeyi kendisinin istemeyeceğine karar verdiler. İngilizlere “Bir zamanlar buradaydınız ama artık yoksunuz” mesajı vermek için kaide boş bırakıldı.


Hindistan’ı dinliyorum: Kornalar cumhuriyeti

HİNDİSTAN’ın istisnasız her şehri korna sesleriyle inliyor. Hava kirliliği kadar ses kirliliğinin de olduğu ülkede, hiçbir trafik kuralı işlemediğinden far veya selektör kullanımı da yok. Turistlerin çözemediği kodlarla kornalara basarak anlaşıyorlar. Yapılan kazalarda kimse ölmemişse, durup araçların hasarına bakmıyorlar bile.

IMG_0409

İnsan ve hayvan hakları karnesi zayıf

İNSAN hakları ihlallerinin sık yaşandığı ülkede, aslında hayvanlar sokakta insanlarla birlikte uyum içinde yaşıyor. İnsanların köklerini doğadan koparmadığı ülkede, hiçbir hayvan insanlardan korkup kaçmıyor. Maymunla da yaban domuzuyla da göz göze gelebilirsiniz.

Ülke için turizm en büyük gelir kaynaklarından biri. Ancak turizmde de kullanılan fil ve deve taşımacılığı hayvan haklarını savunan derneklerin gündeminde. Hayvan haklarını savunan örgütlerin çabaları sonucu ülkedeki fillerin çalışma saatleri ve koşulları düzenlenmiş. Yeni hedefleri kendi doğalarına uygun yaşamaları için rahat bırakılmaları. Bir grup da insan haklarında karne bu kadar kötüyken önceliğin hayvan hakları için mücadeleye verilmemesi gerektiğini söylüyor.

bollywood 

Sadece Bollywood’u mu duydunuz, Tollywood da var

BOLLYWOOD, dünyanın en çok film üreten merkezidir. Mumbai’ye (Bombay eski adıyla) yakın olan merkez, her yıl yüzlerce film üretiyor. En pahalı filmin maliyetin 20 milyon dolar civarında. 2002 yılında 3.6 milyar bilet (tiyatro, DVD, televizyon vs. dahil) satan Bollywood 1.3 milyar dolar gelir elde etmişti. Bu rakamı aynı yıl Hollywood’un 2.6 milyar bilet satarak 51 milyar dolar gelir elde etmesiyle isterseniz karşılaştırın.

Hindistan’ın içinde Bollywood’a rakip de çıktı. Telangani ve Andhra Pradesh’e ithafen ‘Tollywood’ alternatif sinema endüstrisi olarak boy gösteriyor.

Yorum Bırakın