300 Spartalı ölmedi aramızda yaşıyor

, Yorum yapılmamış

beards

SOKAKLAR, restoranlar, ofisler, sinemalar, filmler, diziler… Her yer ama her yer onlarla dolu. Esmer esmer adamlar ve sakalları… 300 Spartalı ölmemiş, aramızda yaşıyor! Ama o adamların cephede zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini unutmayalım.

Zevktir, diyebilirsiniz; kılımızı-tüyümüzü seviyoruz diyebilirsiniz… Ama… Hepiniz birbirinize benziyorsunuz. O sakallı yüzlerin üzerine bir de güneş gözlüğü geçiriyorsunuz ki gel de bir Spartalıyı diğerinden ayır… Sık sık “Beni görmezden geldin” diye sitem dolu mesajlar alıyorum. Hepiniz birbirinize benzerken, sesinizi duymadığım sürece kim olduğunuzu çıkaramıyorum, kusura bakmayın. Benden size dost tavsiyesi olsun, vazgeçin bu sakallardan.

BRAD PITT DOĞRUYU BULDU

Tartışmasız dünyanın en yakışıklı erkeklerinden Brad Pitt’i bir ara kaybetmiştik. Neden? Çünkü yavuklusu Angelina Jolie önce adamın sakallı olmasını sağladı. Üzerine bir de yanaklarına kadar dökülen saçlar eklendi. Güneş gözlüğünü de takınca adamın yüzü görünmez oldu. Brad Pitt’in yüzünün gizlenmesinde hep Jolie’nin sinsi planlarının etkili olduğunu düşünmüşümdür. Neyse ki doğru yolu buldu ve tıraş oldu da hepimiz rahatladık. Brad Pitt bile vazgeçtiyse sakallarından sizin için de hayırlısı belki de budur; hiç düşündünüz mü?

Genellikle erkeklerin sakallarını ya onların yakışıklı görünmesini istemeyen eşleri destekliyor ya da hemcinsleri. Geçenlerde kalabalık bir arkadaş grubu oturuyorduk. Eşi terk ettiği için bunalıma girip sakallanmış bir arkadaşımızı gidip tıraş olması konusunda ikna ettik. Karara itiraz edenlerin hepsi erkekti. Sonra seçimi ona bıraktık. “Kendini erkeklere beğendirmek istiyorsan sakallarınla yaşa. Yok, kadınlar beni beğensin diyorsan tıraş bıçağı al” dedik. Aşama aşama kısaltarak yüzündeki kıllardan kurtuldu; ay parçası oldu.

Evrim teorisinin kurucusu Darwin de sakallıydı. Ama biliyor musunuz ilerletilmiş evrim teorisine göre ileride insanlık bıyığa, sakala ve hatta saça gereksinim olmayacağı için kıllarından tüylerinden arınacak?

AYAKKABI FIRÇASI GİBİ BIYIK

İlla sakalım, bıyığım olsun diyorsanız; özellikle esmerler için söylüyorum en azından biraz saçınız başınız ağarana kadar bekleyin.

Bir de malum bıyık modamız var. Tamam, bıyık bizim geleneğimizde, kültürümüzde var. Ama kabul edin çoğunuza yakışmıyor. Bazılarınızın dudak ve burun arasındaki boşlukta taşıdığı şey daha çok bir ayakkabı fırçasına benziyor. Hele o yer çekimine karşı direnen yeryüzüne paralel veya göğe doğru uzayan bıyıklar yok mu? Çok fenalar keşke yok olsalar!

300 Spartalı filmi görselleri
300 Spartalı filmi görselleri

Erkekler neden sakal bırakır?

Geçen haftalarda BBC’de okuduğum bir makale de sakal-bıyık konusunu ele almıştı. Kadınların büyük oranda tıraşlı yüzleri tercih ettiğine değinilmiş. Erkeklerin kadınları etkilemek için serbest bıraktığı yüz kıllarının, kadınların umurunda olmadığı pek çok araştırmayla ortaya çıkmış. Bu durumu, erkeklerin az makyaj tercihine rağmen kadınların boya küpüne düşmesine benzetmişler. Hem makyajda hem de sakalda mevzu biraz daha hemcins rekabetiyle ilgiliymiş.

Sakallar direkt testosteron seviyesiyle ilgili olmasa da kadınlar da erkekler de sakallıları daha güçlü ve saldırgan buluyormuş. Dominant erkek de rakiplerini geride bırakarak çiftleşme şansını artırıyormuş. Yani sakal sizi çekici yapmıyor ama dominant görünmenize yol açıyor. Hatta erkek nüfusunun kadınlara oranla az olduğu dönemlerde erkekler arası rekabetin sakal ve bıyığa ilgiyi artırdığı söyleniyor.

Erkeğin sakalı ile kadının aşırı makyaj ve aşırı zayıflığı karşı cinsin ‘çekici bulma’ kriterlerini yanlış değerlendirmekten başka da bir şey değil.

Yorum Bırakın