Delikanlı adamı ’emoji’ bozar

, 4 yorum

nerd-faceBaşlıktaki gibi çıkışınca Dilara yine zalimce yorumlar yaptığımı söyledi. Yok yok bu kadar keskin ve katı düşünmüyorum, cinsiyetçi de yaklaşmıyorum ama tıpkı gözyaşı gibi emojileri de erkeklerin idareli kullanmasını talep ediyorum. Arz ederim!

Emojiler ile insanlık resim yazısına geri döndü. Önce :-), :-p gibi noktalama işaretlerine gittik, sonra mrb, nbr gibi kısaltmalara… Smiley hayatımıza girdi de laf sokarken, sevimli bir yan da katabildik kendimize. Şimdi bir emoji ile duygumuzu rahat rahat ifade ediyoruz. Ağlayıp, kızıp, acıkıp, ağzımızın suyunu akıtıp, üç maymunu bile oynayabiliyoruz. Gülmekten gözümüzden yaş gelebiliyor, utançtan yüzümüz kızarabiliyor, gözümüzden uyku akabiliyor, küsebiliyor, yorgunluktan ölebiliyor, şaşırabiliyor, pazılarımızı şişirebiliyor, el sallıyor, takdir edip alkış tutabiliyoruz. Ve daha neler neler… Emojilerle İncil bile yazıldı. Baktım hiç fena değil ama arada kelimelere ihtiyaç duymuşlar tabii.

Sadece emoji ile geçiştirilmek insanlarda hayal kırıklığı da yaratıyor. Ben bazen bir arkadaşıma sadece emoji göndermenin yakınlığımıza yetmeyeceğini düşünüyorum.

“Seni bir emojiyle geçiştiremeyecek kadar önemsiyorum. Oturup harflerden heceler, hecelerden kelimeler, kelimelerden cümleler kuracağım senin için!”

Resim yazısı kolay ama emojlere yüklenen anlamlar o kadar sübjektif ki… Dili tam olarak çözülemedi. Bir paylaşımın altına bırakılan kalp, sadece fotoğrafı da beğenmiş olabilir, fotoğrafı paylaşana aşkı ifade ediyor da olabilir. O kadar alakasızlık mümkün. İnsanların sık sık “Bana şu emojiyi gönderdi acaba ne demek istedi” diye konuştuğunu duyuyorum.

Çağın çoğunlukla yazışan flörtözleri, emojileri tefsir etsinler diye arkadaşlarına anlatıyor, “Ben o kadar yazdım yazdım, kadın bana zafer işareti gönderdi. Ne demek istedi acaba? En sonunda muzaffer mi olacağım?”

Olabilirsin tabii ama bu kadın zafer işaretini ne için kullanıyor nereden bilelim biz? Erkek olan bir arkadaşım her yazışmanın sonuna kırmızı rujdan öpücük deseni bırakıyor. Bir gün dayanamayıp “Ruj mu kullanıyorsun sen” dedim. Karşılığı gülmekten gözünden yaş gelen emoji oldu. Yahu erkeksin sen erkek! Bu ne böyle? Bir de hayaletimiz ve utanan maymunumuz var. Onlar nedir öyle tanrı aşkına? Yakışıyor mu delikanlı adama? Ben hiçbir karşı cinsime kalp, gözleri kalpli smiley veya kalp üfleyen smiley göndermiyorum. Bana fazla geliyor. Bana gönderdiklerinde de yadırgadığımı itiraf edeyim.

hata

Doğum gününde, taze sevgilisinden istediği ilgiyi göremeyen umutsuz bir âşığın, emojilerden nasıl fal baktığını görmüştüm.

“Bana kurdeleye sarılı kalp emojisi gönderdi. Acaba ‘Kalbimi sana hediye ediyorum’ mu demek istedi?”

Bu soruyu duyduğumda, aşkın nasıl mantıksızlık ve iflah olmaz bir iyimserlik olduğunu bir kez daha anlamıştım. Neden demezler de demek isterler; hiç anlamam. Arkadaşım Dody ile bu kişinin dedikodusunu yapıp, çok eğlenmiştik. Sadece ikimizin anladığı bir metafor oldu ‘ribbened-heart’ (kurdele sarılmış kalp). İstediğiniz ilginin hiç gelmediği ama sizin bir şekilde hep umutlandığınız umutsuz aşkı sembolize ediyor. Siz de alın kullanın.

Ancak emoji kullananların daha sosyal kişiler olduğunu gösteren bir araştırma var. Bu araştırma diyor ki emoji kullananlar, kullanmayanlara oranla daha aktif cinsel yaşama sahip ve evlenme fikrine daha sıcaklar. Demek bu resim yazısı eğilimlerimizi de ele veriyor!

Emojilerde dikkatimi çeken bir başka unsur da gelin var ama damat yok! Bunun nedeni nedir acaba? Benim eksikliğini duyduğum emoji ise aptal hatalar yaptığı için alnına vuran kadın…

Ülkelerin en çok kullandığı emojiler de belli oldu. Buna göre Meksikalılar sürekli dua ediyor, Amerikalılar; Kanadalılar ve İngilizler somurtuyor, Türkler hep gülüyor, Araplar mavi kalp, Fransızların kalbine ok saplanıyor, İtalyanların kalbi ışıldıyor. Dua demişken, hepimizin teşekkür veya dua için kullandığımız o meşhur emoji aslında high five yani çak için yaratılmış. Yaaaa… Nasıl başka başka anlamlar yüklemişiz gördünüz mü?

4 Yorum

  1. Önder KIZIL
    | Cevapla

    Okumayı sevmediğimiz gibi, anlaşabilmek için konuşarak kendimizi ifade etmek yerine çeşitli vucüt şekillerine bürünüp, karşımızdakinin anlamasını bekliyoruz veya karşımızdakinş anlamaya çalışıyoruz.. Emojiler de son zamanlarda bu işi kolaylaştırıyor gibi görünerek tetikliyor… Yazı harika, kaleminize sağlık..

  2. Sevda Selamlıgil
    | Cevapla

    Demet hanım hiç böyle düşünmemiştim. Farklı bakış açınız bizi düşündürdü. Düşündürürken güldürdü. Aklınıza sağlık.

  3. Ayşe Lüleli
    | Cevapla

    Erkekler duygularını ifade etmekte zorlanır ve az konuşur. İkonlar onlara kolaylık oldu. Bırakın kullansınlar. Ruj izi göndermesinler tabi. ♥️♥️

  4. Murat
    | Cevapla

    Demet hn merhaba
    Sizin erkeklere atar yaptığınız yazılar 10 numara. Komik kadınları severim. Sizin peşiniz de çok adam vardır atar yapmanız normal. Olan var olmayan var. Sizin yazdığınızı yazmak cesaret ister. Cesur kadınları severim. Bir Emoji göndereyim size.

Yorum Bırakın