Kültür de ekonomideki büyümeden pay almalı

, Yorum yapılmamış

Rönesans’ı da etkileyen Medici ailesi İtalya için ne ise Eczacıbaşı ailesi de Türkiye için odur. Kültür-sanata, bilime, spora ve sosyal gelişmişliğe Türkiye’de en çok katkı sağlayan gruplardan biridir. İKSV ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın ne kadar zarif, saygılı, samimi ve vizyoner olduğunu bilmeyen yoktur ama kendisinin anı zamanda bir ‘şık latife’ üstadı olduğunu da vurgulamalıyım.

“Yaratıcı endüstrilerdeki gelişim farklı sektördeki gelişimi de tetikleyerek kentsel ekonomiyi canlandırıyor” diyen Bülent Eczacıbaşı, kültür-sanat ve ekonominin birbirini etkilediğini söyledi

Başarının formülü

– Her yaptığınız işte hedefinizi dikkatle belirleyin ve gözünüzü hedefinizden ayırmayın. Ayırdığınız zaman engelleri görürsünüz.

– İş yaşamında başarının olmazsa olmaz koşulları kararlılık ve sebattır. Dünya çok yetenekli, çok akıllı, çok iyi eğitim görmüş, ama hayatta hiçbir şey elde edememiş, bir baltaya sap olamamış insanlarla doludur. Kararlılık ve azimle bir hedefe ulaşmak için yılmadan çalışmak gerekir.

Kulağa küpe 

– Kuracağınız sistemde başarısızlığa verilen cezanın, hiçbir şey yapmayana verilen cezadan daha az olmasına dikkat edin.

– Kendinizi ‘insan sarrafı’ zannetmek hatasına düşmeyin. İnsan sarrafı yoktur; insanları ‘gözlerinden anladığını’ zannedip ömür boyu yanılmaya mahkum olanlar vardır.

– Warren Buffet’in çok beğendiğim sözünü de hiç aklımdan çıkarmam: İnsanda üç özellik ararım: Dürüstlük, zeka ve enerji. Bunlardan birincisi yoksa öbür ikisi sizi mahveder.

Pişmanlık

– Büyük pişmanlıklarım yoktur. İş yaşamında “Orada hata yaptık” dediğim anılarım vardır.

– Zaten sürekli irili-ufaklı hatalar yapmak iş yaşamının doğasında vardır.

– ‘Hatasız kul’ olmadığı gibi, hatasız işinsanı da, yönetici de yoktur. Önemli olan pişmanlıklara boğulmamak, hatalardan ders almak, onları tekrar etmemektir.

Şans

– Rastlantıların çok önemli olduğuna, dünyayı ve insan yaşamını yönlendirdiğine inanırım. Tesadüfen sıkça iyi tesadüflerle karşılaşmış olan insanlara ‘şanslı’ deriz.

– İstatistik bilimine ve ihtimal hesaplarına da fazla kafa yormak istemediğimizden bazı tesadüflerin kendiliğinden olabileceğine inanmayıp olayı kestirmeden ‘şans’la açıklamayı severiz.

Yetenek avı

– İnsanların yetenekleri iş üzerinde anlaşılır. Performansını görmediğimiz insanları değerlendirmeye çalıştığımızda, yanılgı payının çok büyük olduğunu anlarız.

– Yetenekli insanları korumanın yolu onları bir organizasyon içinde tutmak için sadece maddi olanakların yeterli olmadığını anlamaktan geçiyor. “Yetenekli insanlar nasıl motive edilir?” sorusunun yanıtı zordur.

– Sevdikleri işi yapan, kendilerine saygı gösterildiğini bilen, kararlara katılım imkanlarını kullanabilen, bir amaca hizmet ettiklerini ve katkıda bulunduklarını hisseden insanlar motive olurlar.

İş-Hayat dengesi

– Yaşamın da, doğanın da, insan ilişkilerinin de dengeler üzerine kurulu olduğuna, uç noktalarda dolaşmanın ne mutluluk, ne de uzun dönemde başarı getirdiğine inanırım.

– Sağlam dengelerin olduğu yerlerde sağlıklı yapılar oluşur. İş ve özel yaşam dengesi için de aynı ilke geçerlidir.

Dalkavuklarla mücadele

– Etrafınız dalkavuklarla dolu ise, her şeyden önemlisi kendi kendisine saygısı olmayan insanlarla çalışıyorsunuz demektir. Onlar size gerçekleri göstermezler, sizin egonuzu okşamak için sizin görmek istediğinizi gösterirler.

– İp üzerinde gözleriniz bağlı ne kadar giderseniz iş yaşamında da o kadar yol alırsınız. Tüm zorluklarına rağmen verimli bir katılım ortamı yaratabilirseniz dalkavuklardan korunursunuz.

Sosyal sorumluluk

– Toplumsal yaşama her alanda katkıda bulunmaya çalışmak topluluğumuzun temel değerlerinden biridir.

– Kültür-sanat, spor, bilim, eğitim alanlarında yaptığımız çalışmalar topluluğumuzun faaliyetlerinin ayrılmaz parçasıdır.

Sosyal Medya

– Sosyal medyada çok aktif değilim ama sosyal medyayı izlemenin giderek daha fazla vakit gerektirdiğini ve daha önemli hale geldiğini görüyorum.

Hobi

– İş dışında kendime ve aileme ayırdığım zamanları seyahat ederek, kültür-sanat etkinliklerini izleyerek ve spor yaparak geçiririm.

– Çocukluğumdan beri vazgeçemediğim spor ata binmektir.

Yorum Bırakın